Cara Nak Buat Kuih Koci Pulut Hitam
Cara bungkus kuih koci labu. 3 Gentel satu persatu.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah.
. Kemudian masukkan kuih tadi dan rebus sehingga ia timbul dipermukaan seperti membuat kuih buah melaka onde-onde. Jomlah cuba kita buat kuih koci pulut hitam yang sedap dengan resepi yang mudah ini. Cara membuat Kuih koci pulut hitam santan.
Masak air didalam periuk hingga mendidih. Dulu dulu mak rajin buat kuih koci. Bila buat tadi teringat air tangan mak.
Nak mudah guna tepung pulut hitam tapi rasanya lain. Dah siap boleh ketepikan. If playback doesnt begin shortly try restarting.
Kemudian tuang santan dan air sikit demi sikit sambil gaulkan adunan. Kuih Koci Pulut Hitam merupakan antara kuih tradisional Melayu yang digemari ramai. Cara mudah buat kuih koci yang pasti sedap_kuih yang jarang ditemui.
Cara membalut kuih. 12 cwn tepung pulut hitam 1 12 cwn air daun pisang secukupnya - dibersih dan dilayur potong dlm 5x 5 Cara Dalam mangkuk adunan satukan kedua-dua tepung masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut tidak melekat ditangan dan juga mangkuk. Kuih ini sebenarnya berasal dari negeri belah pantai timur.
Aslaikum semuadah malam dahh pagi pungg baru dapat nak on line dengan tenang dan dapat masukkan n3 baru. Kuih koci pulut hitam tu bukan mat yang buat tapi bonda ku tercinta yang membuatnyaAir tangan seorang ibu ni memang lain rasa pun berbeza walaupun teknik dan resipi dia kita ikut bulat2 tapi tetap ada perbezaannyaItu lah kelebihan. Ketepikan Kemudian masukkan kelapa parut gula melaka dan sedikit garam ke dalam kuali.
Langkah 2 Satukan bahan-bahan dan gaul sehingga tepung tidak melekat di tangan. 1 12 cawan tepung pulut. 1Tapis pulut yang dikisar untuk dapatkan pati.
Cara buat dan bungkus kuih koci sila rujuk video cara memasak atau membuat inti kelapa. Satukan tepung pulut tepung pulut hitam dan tepung gandum. Bulatkan inti kelapaBancuh 2 jenis tepung dengan air hubgga senati.
Leperkan dan masukkan inti kemudian bulat-bulatkan. Cara-cara untuk membuat Kuih Koci. Guna api perlahan untuk masak inti kuih ini.
Sedikit garam 1 cawan air jgn curah semuanya nanti lembek sangatmasukkan sikit2 shingga doh tak lekat tanganbaki air tu dlm 3 sudu besar caranya. Pertama masukkan pulut putih tepung pulut hitam tepung gandum garam dan air ke dalam bekas. Antara kuih tradisional yang selalu dijadikan kudapan minum petang.
Masukkan sikit-sikit shingga doh tak lekat tangan. 100 g pulut hitam rendam semalaman kisar dengan air 500 g tepung pulut. Kuih koci pulut hitamKuih koci pulut hitam 1Cawan tepung pulut hitam2 cawan tepung pulut biasasekotak santangula merah boleh tambah gula putih jika perlu s.
Tutup sekejap dengan kain agar doh tidak keras. Ramai yang gemar menikmati kuih koci santan yang lemak dan manis tu. Kami akan membawa kepada anda 10 resepi pulut dan beras pulut yang paling popular sedap dan senang untuk disediakan.
Bahan-Bahan 2 cawan tepung pulut 2 sudu beras pulut hitam dikisar halus dan di ayak 1 cawan air jangan curah semuanya nanti lembek sangat. Kacau sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. UNTUK DOH- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.
Doh Koci. Baki air tu dalam 3 sudu besar sedikit garam Cara-Cara. 2 sudu beras pulut hitam dikisar halus dan di ayak.
Pastikan doh tak lekat ditangan dan teksturnya seperti doh buah melakaonde-onde. Kena yang sedap makan dua tiga biji pun tak cukup. Jika kurang air tambah sedikit lg.
Sebenarnya saya membuat kuih puteri mandi ini bagi menghabiskan baki kelapa parut yang digunakan untuk membuat sambal kelapa nasi kerabu. Masak hingga inti agak kering sedikit. Uli adunan menjadi sebati.
Original jerk yang ada. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Campurkan tepung pulut dan tepung beras pulut hitam serta garam didalam sebuah bekas.
Buat sehingga habis adunan dan inti. Bungkus dengan kemas2 Ok. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Sawasdee khaahari ini saya buat kuih koci pulut hitam dan cara membungkus kuih koci ala thai disebabkan saya tiada tepung pulut hitam. Ambil adunan agak-agak sebesar guli lebihkan sikit. Langkah 3 Di dalam periuk satukan santan dan air.
3 sb tepung gandum. Mak rajin buat dulu sebab arwah ayah suka kuih ni. Memang teringin nak buat lepas ni Bolu Kukus Pulut Hitam Resipi.
Masukkan tepung pulut ke dalam satu bekas. Asingkan kepada 4 bahagian untuk 4 warna. Masukkan tepung beras yang dilarutkan bersama sedikit air.
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI PULUT HITAM. See more ideas about kraf pulut masakan. Bahan bahan untuk inti kelapa.
Kuih Koci Pulut Hitam Untuk membuat doh satukan tepung pulut dan garam secukup rasa di dalam mangkuk adunan dan digaul rata. 2Campurkan bahan uli sampai dan jadikan doh macam buat onde-onde. Maka hari ini terhasil ler kuih koci dari dapur Ayu pestime buat oi kuih koci ni.
Apapun cara yang digunakan Resepi kuih pulut hitam Kalau nak mudah guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jamGoldenapron Kuih tradisional yang terkenal di Malaysia Indonesia dan SingapuraAntara kuih. Gaul rata sehingga masak. Masuk inti dalam dohMasak dadih santan hingga pekatSalut koci dengan santan td.
Bagi anda yang suka makan kuih ni dan nak belajar cara-cara buatnya. Tapi time dulu dulu mana ade leleh leleh ni ha. Tak sukar pun lebih-lebih lagi kalau dapat resipi mudah seperti yang dikongsi oleh saudari Noriza Awang Hamat ni.
Cara membuat kuih puteri mandi. Gaulkan sehingga adunan lembut tak melekat di tangan dan juga besen. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut.
Pin On Kuih Muih Tradisi Fanpage Recipe
Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Sedap Sharing My Ceritera Resep Makan Siang Sehat Resep Makanan Penutup Mini
No comments for "Cara Nak Buat Kuih Koci Pulut Hitam"
Post a Comment